Voor het eerst meefietsen

Wat is de Tour de Natur?

De tour is een politieke demonstratie, die alleen mogelijk is met de inzet van alle deelnemers. Iedereen is belangrijk. De tour gedijt als iedereen meedoet (koken, poetsen, wederzijdse ondersteuning en hulp aan de zwakkere deelnemers), want het is tegelijkertijd 14 dagen gemeenschapsleven.

De tour is geen all-inclusive vakantie, waarbij alles voor jou geregeld wordt. Des te meer mensen zich actief inzetten, des te veelzijdiger en rijker de tour wordt en des te beter de taken verdeeld kunnen worden. Hou rekening met andere deelnemers en onthoud je van alles wat anderen beledigen of anderszins kwetsen kan. Racistische en seksistische uitingen zijn absoluut ongewenst.


 

Creativiteit en artistieke inbreng zijn meer dan welkom, ze vormen een wezenlijk onderdeel van deze demonstratie. De tour beschouwen we ook als een gezamenlijke proef om anders met elkaar samen te leven.

 

Bij het leven zo dicht op elkaar, kan het gebeuren, dat persoonlijke grenzen worden overschreden of over het hoofd worden gezien. Daarom is het belangrijk, dat we op elkaar letten en andermans grenzen erkennen en respecteren.

Als je het gevoel hebt, dat jouw grenzen overschreden of niet gerespecteerd worden, en je er alleen niet uit komt of uit wilt komen, kun je terecht bij vertrouwenspersonen. Zij stellen zich in het plenum voor, de namen van de vertrouwenspersonen staan ook op de aanhangplakaten bij de tourbus. Het is belangrijk dat je je tijdens de tour niet alleen voelt.

 

Dagindeling tijdens de tour

 

’s Ochtends wordt je gewekt met muziek (als je zelf een instrument speelt, kun je meedoen). Het ontbijt word gezamenlijk voorbereid en opgeruimd en de hal wordt schoongemaakt.

Om half tien precies starten wij. Onderweg zijn er ontmoetingen met de pers, informatiestops, straatmanifestaties (theater, zang, dans etc.) en natuurlijk veel tijd voor gesprekken met elkaar. Als de tijd en het weer er zich voor leent, stoppen we ook wel eens bij een zwemgelegenheid.

 

Onderweg is er een langere stop voor het middageten. De hoofdmaaltijd is ’s avonds. Een ‘snijgroep’ bereid de avondmaaltijd voor, dan wordt er gezamenlijk gegeten en afgewassen.

 

Nergens is afwassen zo gezellig als op de tour.

’s Avonds zijn er discussiebijeenkomsten, rondleidingen, plena, muziek en gesprekken bij het kampvuur. De precieze dagindeling is de avond van te voren te lezen bij de ingang van het overnachtingsadres.

Werkgroepen tijdens de tour

 

Organisatie, route, pers, aanmelding, en materiaalverkoop, fietsreparatie, eerste hulp, demonstratierecht, theater, dans, jongleren ….

Enkele belangrijke verkeersregels

Het fietsen in een grote groep vergt veel discipline en verantwoordelijkheid.

 

Als aangemelde demonstratie fietsen we met politiebegeleiding op straat en wel uitsluitend op de rechterweghelft. Iedere morgen wordt voor vertrek bekend gemaakt wie voorop fietst, deze persoon mag niet ingehaald worden. Zijstraten moeten door verkeersregelaars afgesloten worden, opdat de groep samen blijft en er geen auto’s tussenkomen. Let hierbij ook op elkaar. Als een verkeersregelaar hulp nodig heeft, sta hem dan bij. Hindernissen op de rijbaan worden met een luide roep naar achter doorgegeven. Plotseling remmen of langzaam fietsen wordt aangegeven met een opgeheven arm. Als je om een of andere reden plotseling moet stoppen, alsjeblieft niet midden op straat, maar aan de rechter straatkant. Aan het einde van de fietskaravaan fietst de fietsreparateur, deze helpt je verder bij een kapotte band. We laten niemand alleen achter. In geval van nood en na langere klimmen wachten allen. De fietser voorop en de hekkensluiter onderhouden radiocontact.

 

Tourbus

In de meerijdende tourbus liggen spandoeken, posters, flyers, verf, verbandmiddelen en grote muziekinstrumenten. Onderweg kunnen zieke deelnemers en kapotte fietsen in de tourbus plaatsnemen. Voor alle overige bagage is de tourbus absoluut taboe. Ieder transporteert zelf zijn bagage! In geval van nood, als je bagage echt te zwaar wordt, kun je andere deelnemers heel lief vragen, of ze bereid zijn jouw te helpen en een deel  van jouw bagage op hun fiets mee te nemen.